onsdag 30 januari 2008

Om hundra år är allting glömt...

Ibland funderar man över hur det har gått för människor man stött på i sitt liv. Häromdagen när jag försökte få lite ordning i högarna i mitt arbetsrum hittade jag en kartong med lite gamla bilder och annat material från 60-talet. Bland annat nedanstående urklipp plus bild från Expressen.



1968 hade jag tillsammans med min dåvarande flickvän en tecknarstuga och fotoateljé på Luntmakargatan i Stockholm. Det var ett gammalt hus och vi hade ett rivningskontrakt både på ateljén och den lägenhet på 180 kvm som vi också hade i huset. Jag minns att jag där gjorde några modejobb för Expressen men de flesta fotojobb jag gjorde under den här perioden var för ungdomstidningen Bildjournalen, jag gick också 1968 sista terminen på "Fotoskolan".
Jag googlade nyss på modellen jag arbetade med i det här Expressenjobbet för att se hur det gått för henne och hennes planer om att bli modedesigner som det står om i texten.
Någon modedesigner blev hon inte men däremot en mycket framgångsrik textildesigner och hon är numera studierektorn på HV Skolan i Stockholm (Handarbetets Vänner).
Hon var också modell för den poster jag gjorde det året (1968) för den av vänstern hårt kritiserade tonårsmässan Teen Age Fair.
Och jag blev inte någon modefotograf heller...



Slåtterstugan i Kesudalen...
Den här gamla familjebilden hittade jag också i samma kartong som ovanstående Expressen material. Jag har försökt fixa till bilden så gott det går i Photoshop som vanligt.
Det fantastiskt vackra Kesudalen ligger ovanför Ljungdalen i Härjedalen och efter vandringsleden mot Helagsfjället. I den här slåtterstugan på norrsidan av Kesusjön tillbringade jag ett antal sommrar i min ungdom tillsammans med min familj. På den tiden fanns det inte bilväg från Ljungdalen utan all vår proviant och packning kördes upp med häst och vagn, det är ca 10 km upp till stugan från byn.
Jag har inget exakt år när bilden är tagen men jag ser ut att vara 10-11 år och då bör det vara 1952-53.
Numera är stugan både ut och ombyggd till en servering och kallas Kesustugan.

Något nyare familjebild från Ljungdalsfjällen än den ovanstående tagen en vacker dag för ca 10-12 år sedan.

"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived". - Captain Picard in Star Trek

måndag 28 januari 2008

På stadens gator...

I lördags kulturdrogade jag mig igen genom att besöka lite utställningar här i stan. Efter att ha suttit inne nästan hela veckan gav jag mig ut på stadens gator.
Först promenerade jag från Vasastan upp till Östermalm för att se två utställningar. Den första jag besökte var med bilder av min gamle lärare och mentor Christer Strömholm. Det är ju alltid intressant och se vilka bilder dom plockat fram ur hans stora arkiv.
Här hade dom botaniserat bland hans dior från 50/60-talet och digitaliserat dessa och enligt galleriinnehavaren var det Crimson som gjort arbetet. Lite besviken blev jag på utskrifternas kvalité, för dåligt tonomfång och lite för blaskiga för min smak. Motiven bar naturligtvis Strömholms signum. Men som någon annan sa "Christer för mig är svartvitt", och det håller jag med om till 100 procent.

Några av mina Christer kort.

Sen gick jag vidare till Linnégatan lite längre upp på Östermalm och såg en liten utställning med bla Anders Petersen och Kenneth Gustavssons bilder. Petersen är väl den fotograf som axlat Strömholms mantel bäst, men ändå med ett eget bildspråk som är grovare och råare både i motivval och i utförandet.
Kenneth Gustavssons fina små poetiska bilder kan man ju inte låta bli att bli att tycka om.

Sen gick jag vidare ner till Kulturhuset och tittade på Anna Claréns Holding bilder ytterligare ån gång, jag var där och såg dom tidigare en gång strax före jul. Hennes Holding bilder är vackra, innehållsrika, tomma och lite läskiga på en gång. Lite tråkiga inramningar tycker jag med bild ända ut till ramen som dessutom skuggade bilderna lite i överkant.

Från min fotohistoria. Sista året jag gick på Fotoskolan på 60-talet hade vi samarbete med Beckmans Reklamskola dom här bilderna från den tiden.

Som avslutning på dagen satte jag mig en timma i läsesalongen och bläddrade i deras fotoböcker, lånade hem det nya tunga uppslagsverket "Centennium" om svensk fotografi 1895 - 1974 utgiven av Svenska Fotografers Förbund. Femhundra sidor att plöja igenom den närmaste tiden, och över 1000 bilder att titta på. Tyvärr lite svårläst med den plottriga typografin och dessutom ingen paginering. Trycket är också lite dåligt bitvis.

Det är trendigt att vara snäll just nu -modereporter i TV4

fredag 25 januari 2008

Before digital...


Från mitt kameraskåp 1
Min gamla Polaroid 450 kamera köpt i New York hösten 1971.
Med den fotograferade jag nästan uteslutande i svart/vit och med en film som låg på ISO 3000. Optiken har bara f/8.0 som största öppning men det var aldrig några problem eftersom filmen var så snabb, var det ljust gick det att blända ner till f/42. Den elektroniska slutaren går från 1/1200 till 10 sek.
Vad jag minns kostade den runt $170


Den här polaroidbilden är från den 18 januari 1972 (min 30-årsdag) och är tagen i den ateljé jag då hade på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm.



Från mitt kameraskåp 2
Canon New F1 L.A. Olympic Limited Edition, 1984. Köpt hos Fotoaffären på Hornsgatan 1985. Här med Canon New FD 14mm f/2.8 L raktecknande super vidvinkel.
En av Canon mest eleganta SLR kameror. Special edition inför OS i Los Angeles 1984, där Canon var den officiella kamerasponsorn.
Jag hade den mest som ett back-up hus eftersom jag bara några månader senare skaffade mig ett Canon T90-hus.


Bilden är från en Red Arrow uppvisning någongång i slutet på 80-talet tagen med Canon New FD 50-300mm f/4.5 L objektiv. Kraftig delforstoring.

Fakta om: Canon F1 New LA Canon 14 mm f/2.8 Canon 50-300 mm f/4.5


Fotografiskt minne...tjena, tjena!
De flesta av våra minnen är fantasier och gissningar snarare än minnen av verkliga upplevelser. Även om ett minne kan verka kristallklart är det troligen till stor del en efterkonstruktion och innehåller detaljer som aldrig inträffat, men verkar rimliga. Man kan och bör inte lita för mycket på sitt minne.

"All kunskap är blott hågkomster" -Platon

tisdag 22 januari 2008

Herbert och jag...

Några av er kanske kommer ihåg att jag i november förra året skrev lite om den bondgård jag bodde på som sommarbarn i början på 50-talet.

Boningshuset och det gamla torpet på fd Lilla Gunnarsbo, Mullsjö.
Foto © Pär-Olov Lundgren.

När jag på nätet hittade bilder på den fd bondgården Lilla Gunnarsbo (numera hembygdsgård) mejlade jag till hembygdsföreningen och frågade om dom hade någon information/bilder från de sista arrendatorerna, syskonparet Karl och Hilma Gustavssom hos vilka jag bodde.
Ganska omgående fick jag svar från föreningens ordförande Ing-Britt Filipsson som skulle höra efter på föreningens nästa möte. Men hon drog sig till minnes att hon hade sett en bild på en liten stockholmspojke.

Herbert och jag sittande på gräsmattan framför boningshuset.
Jag tror att det är min far som tagit bilden för v
i hade samma bild hemma i mitt
föräldrahem tidigare och mina föräldrar var och hälsade på mig
andra sommaren jag var där.


Så igår rasslade det till i min mailbox och där låg ett svar plus en bild. En bild på mig och gårdens dräng Herbert tagen något av de första åren jag var där, antagligen 1951. Jag kommer ihåg att han var som en storbror för mig.
Första sommaren jag åkte till Mullsjö hade jag en ledsagare med mig från det sociala, resterande gånger åkte jag själv med en adresslapp runt halsen och en snäll konduktör på tåget som såg till att jag kom rätt vid tågbytet i Jönköping.

Så nu har jag äntligen fått tag i en bild från min barndom. När min far avled för ca tjugo år sedan slängde min mor alla familjebilder, varför hon gjorde det fick jag aldrig svar på innan hon avled.

Ge mig leendena och skratten
tillbaka
från en underbar barndom
som jag saknar så mycket

Ge mig ett regnoväder
så jag glömmer allt annat
och låt mig få plaska och hoppa
i alla vattenpölar jag hittar

Tri-X Rodinal och extra hårt papper


I början på 60-talet var jag medlem i Danderyds Fotoklubb och vi var ett gäng där som var mycket aktiva och vi deltog i många utställningar och tävlingar runt om i landet. Klubben bjöd också in många av dåtidens aktiva fotografer till sina månadsmöten.
Lennart Nilsson, Kary Lasch, Janne Delden, Hans Hammarsköld, Tore Johnsson, Lennart Olsson, Ove Ahlström, Sven Gillsäter, Sune Johnsson, Christer Strömholm är några av dem jag kommer ihåg just nu.
Det var på den tiden mera diskussioner om bild, färg och form när man träffades och mycket lite snack om utrustningar till skillnad mot idag. Man hade sin kamera och tog sina bilder.
Bilden på det gamla torpet tagen något år in på 60-talet. Idag är husen upprustade och kallas Hagby stugorna och ligger vid Österåkers Golfklubb. Leica/21 mm/Tri-X.


Jag är ingen bakåtsträvare (jag älskar den digitala tekniken) men om man läser olika forum för fotointresserade idag så handlar 90 procent om kamerateknik och den största delan av dessa procent handlar om problem med kameran eller optiken, alltså fel på sakerna. Men det kanske det inte är så konstigt med den takt som tillverkarna pumpar ut sina nya modeller. Tänk om det vore så här med andra varor eller tjänster vi köper, vilket ramaskri det skulle bli.
Bilden...min pixelfria och friska 40-åring!



Mitt filmintresse startade ganska tidigt, jag älskade redan från början att sitta där i biomörkret och försvinna in i "the silver screen". I tretton/fjortonårsåldern tröttnade jag att gå på matinéer och ville se "riktiga" filmer, men på biografen där jag bodde i förorten hade vi en stenhård biografvaktmästare så då fick man ge sig in till stan i stället. På Grev Turegatan låg då en liten biograf där dom inte var så noga med åldersgränserna, dit brukade vi ta oss på helgerna och se franska och amerikanska gangsterfilmer. Det här var på 50-talet så de flesta filmerna var fortfarande i svart-vitt. Där mötte man för första gången Eddie Constantine som Lemmy Caution men också Robert Mitchum i hans mörka 40 och 50-tals filmer t.e.x Night of the Hunter från1955 som jag såg om för inte så länge sedan.
Bilden...här har jag färglagt en ung Robert Mitchum, en variant på bilden finns på min deviantArt sida ...där ni också kan se förlagan.

"Years ago, I saved up a million dollars from acting - a lot of money then -and I spent it all on a horse farm in Tucson. Now when I go down there, I look at the place and I realize my whole acting career adds up to a million dollars worth of horseshit" -Robert Mitchum

lördag 19 januari 2008

För över 40 år sedan...


Sommaren 1967 åkte jag plus ett gäng från "Fotoskolan" till Frankrike och där till Fox Amphoux, byn där vår lärare (Christer Strömholm) hade hus. Meningen var att vi skulle arbeta med att rusta upp ett annat hus i byn som Christer skaffat.
Så har långt efteråt är det svårt att komma ihåg hur många vi var men vi var i alla fall minst fem stycken vad jag kan se på bilden, fast jag tror vi var flera för ibland var en del ute och rörde på sig i landet. Det är antagligen jag som hade hand om disken den dag bilden togs eftersom inga av de andra syns på bilden.
Tråkigt nog avslutades min tid i Fox lite abrupt då jag råkade ut för en liten olycka som gjorde att jag hamnade på sjukhus och eftersom det var en trafikolycka (ingen mer än jag blev skadad) började den franska polisen att göra efterforskningar. Det kunde mycket väl ha blivit domstolssak och ev kortare tid i häkte.
Christer S och jag bestämde då att det var bäst att jag lämnade landet så fort som möjligt så han och några andra kom och hämtade (kidnappade) mig från sjukhuset körde mig till Marseille och satte mig på ett tåg till Sverige...


Bild från Gamla Hagalund från samma tidsepok, alltså mitten på 60-talet.

Vi var unga och vackra och totalt befriade från vad man brukar kalla ansvar. Vi kände en total frihet som jag ibland kan undra vem som gav oss.
-Stig Claesson (Efter oss syndafloden)

fredag 18 januari 2008

Kom och hälsa på mig om tusen år...

Rubriken har jag snott från Bodil Malmstens senaste (vackra) bok och hon har i sin tur snott den från den ryske poeten Majakovskij som gav detta svar till dem som ansåg att hans dikter var alltför tillfälliga.


Idag för 66 år sedan satte jag ner mina fötter på den här planeten, rent bokstavligt faktiskt eftersom när jag föddes kom ut med fötterna först. Om det sen haft någon större inverkan på mitt liv det är svårt att säga, men jag gillar i alla fall att ha fast mark under fötterna.

"Dom belönas med stålar och popularitet,
för att föra ut sin förljugenhet,
men jag är ärligt talat inte ute efter klöver,
en nytvättad skjorta är allt vad jag behöver".
Vladimir Majakovskij / Bertil Goldberg, 1973

torsdag 17 januari 2008

Nyårslöften m.m...

1. Att organisera alla mina bilder ordentligt i mappar
2. Att inte spara så mycket saker/skräp på skrivbordet (både det riktiga och datorns).
3. Att våga ta tag i det jag längtar efter, nya projekt, nya idéer som längtar efter att få förverkligas. Tro och ta vara på min egen kraft.





Några bilder från arkivet...
Överst två fotoillustrationer jag gjort för mitt galleri på deviantart.com.

Webra T-40 från min lilla samling av RC motorer. För att ni ska kunna se den här bilden i 3D får ni leta fram era gamla 3D glasögon. Anaglyphs kallas den här tekniken att göra 3D bilder. Man tar en bild för vänster öga förflyttar kameran i sidled (ca 7 cm) och tar en bild för höger öga. Sen får man sammanföra dom i samma RGB fil och lägga den bilden i röda kanalen och den andra i den gröna kanalen.
Enkel tutorial här!

Count Basie på Gröna Lund sommaren 1961.
Ni som är lite ålderstigna liksomsom jag kanske kommer kanske ihåg den gamla mellanölsreklamen (slutet på 60-talet tror jag det var) där dom i annonser och på stortavlor arbetade med just den här grovkorniga tekniken för att skapa stämningsbilder.
Pentax / 200 mm/ Ektachrome High Speed/ Avfotografering av diat med kraftig delförstoring på Kodachrome (1967).



EPA softbox...
Eftersom jag igår fick höjd månadspeng sprang jag direkt iväg och handlade en blixt. Det är ju inte så ofta jag kör med blixt så jag hade inte lust att lägga ner allt för mycket pengar. Det blev en liten Canon Speedlight 430EX som är smidig att ha med sig.
Idag har jag lekt lite med en hemmagjord softbox för att få lite mjukare ljus. Efter helgen skall jag fixa till en lite mera ordentligt bla måste den vara lite djupare, ca 10 cm tror jag blir lagom för att få lite bättre spridning på ljuset.

"Age is a question of mind over matter. If you don't mind, it doesn't
matter" -Jack Benny

onsdag 16 januari 2008

Idag blir det fest....


In på min hallmatta rasslade i dag ner årets oranga kuvert som man naturligtvis slet upp med spänning...
Och vad blev det då, jo en höjning av min pension med 240 kr i månaden det tackar man för. Nu kan man ge sig ut och konsumera.


Man upphör inte att förvånas....
Ytterligare en politiker har fastnat med fingrarna i syltburken.
En politiker ska företräda väljarnas intressen och måste därför var höjd över misstanken att skaffa sig egna fördelar. Blotta misstanken om det skadar förtroendet.
En politiker med ansvar för det sociala här i stan har fått en lägenhet av ett företag som kommunen köper tjänster för många miljontals kronor av.
Lägenheten har stått tom ett år och företaget försvarar sig med att lägenheten varit svår att hyra ut.
Tjena, tjena...en lägenhet på 125 kvm i innerstan svår att hyra ut!!! Det står 45000 i bostadskön...

Om ingen berömmer dig, beröm dig själv.
(snott från Micke Bergs blogg)

tisdag 15 januari 2008

Före och efter...

När jag läste Mattias/Moderskeppets guide i senaste Kamera&Bild om restaurering av bilder så blev jag lite sugen på att leta upp lite gamla bilder. Överst i en av mina låder hittade några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och försvinner bort i sina minnen igen...



Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från 1960 det år jag gjorde lumpen på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri. Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg en litograf till att det blev rätt färgbalans i fyrfärgsbilder som skulle tryckas.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden.
Bilden är tagen av fotografen Björn Myrman (1942–99) som låg på samma kompani som jag. På I1 fanns det tillgång till mörkrum där vi brukade jobba tillsammans.


DOGMA 07 redan 1960...
Om ni som liksom jag också hänger på fotosidan vet då att det där startat en grupp som kallar sig DOGMA 07, och reglerna där är: 1 kamera, 1 objektiv och en film och det är vad jag arbetade efter redan då. Leica hade jag inte råd att skaffa mig då så det fick bli en Canonhus i stället. Men ett Leitz objektiv hade jag, den inskjutbara 50 mm Summaren f/2.0. Väldigt praktiskt när man var ute i fält.
Bara något år senare skaffade jag min första Leica, en M2:a med en 35 mm Summilux f/1.4 och den hade jag kvar (plus en hel del annan Leicautrustning som tillkommit under åren) ända fram till 1996 då jag sålde allt för att få ihop till insatsen på min bostadsrätt.

"The negative is the equivalent of the composer's score, and the print the performance" -Ansel Adams

måndag 14 januari 2008

Nature love...


Läste i dagens blad att Söderåsens naturområde (nationalpark) är lika populärt vad gäller besökare som Stockholm slott. Flera gånger när jag varit nere i Skåne har jag besökt Söderåsen och kommer säkert att göra det igen i framtiden. Det finns flera fina vandringsleder och naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter.
Söderåsbilden: Mycket får man stå ut med ibland för att få (natur) bilder, här öste verkligen regnet ner. Men som tur var hade jag som vanligt skärmmössan på mig som skyddade kameran, i övrigt blev jag genomblöt.

"Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you" -Frank Lloyd Wright

söndag 13 januari 2008

Corbijn blå...

Såg en intervju med fotografen och numera också filmregisören Anton Corbijn häromdagen på TV, i augusti förra året var han också med i ett Kobra program. I Kobra intervjuade dom också en del artister som han arbetat med bla svenska Per Gessle och Sophie Zelmani. Gessle hade flera stora original av hans berömda blåa bilder på väggarna i sitt kontor, han berättade att han hade över 200 fotografier av Corbijn i sin konstsamling. Jag såg också en utställning med bla hans blåtonade bilder på Kulturhuset för ett antal år sedan.



Jag gjorde i mitten på 60-talet en serie korniga blåtonade bilder bilder men tyvärr har jag inga original kvar, gav bort en del men sålde också några stycken. Idag ( i brist på mörkrum) får man ta till datorn istället.
Översta bilden från Söderåsen i Skåne. Canon PowerShot G5
Nude bilden är gjord från ett inskannat småbildsnegativ. Leica M2/Tri-X/D-76


Sophie Zelmani- So long

"We are all improved by the glow of memory" - Neil Gaiman

fredag 11 januari 2008

Identifikation ...


Jag ärvde den här fina ljusstaken efter mina föräldrar för ca 15 år sedan.
Jag vet att min far fick den av en man som var sekreterare på den ryska ambassaden i Stockholm på 50-talet. Ljusstaken är ca 40 cm hög. Den kan vara rysk, tysk eller kanske österrikisk?
Någon som vet?....hör gärna av er, och klicka gärna upp bilden.


Jag kanske framstod som lite väl negativ i i mitt förra inlägg vilket inte var meningen, men det är tex sådana här uttalanden jag har lite svårt för:

"Ett fotografi skapas i tagningsögonblicket och inte efteråt i mörkrum eller dator".

Människor är aldrig så skrämmande som när de bortom allt tvivel är helt övertygad om att de har rätt.


Trots den digitala anstormningen finns det många som gillar att arbeta med analoga tekniker. Jag skulle också vilja göra det ibland, har fortfarande kvar min förstoringsutrustning fast nerpackad i källaren. Det stora problemet är tillgång till mörkrum, som jag bor nu finns det inga möjligheter tråkigt nog. Och att fotografera analogt för att sedan skanna in negativen känns inte så attraktivt för mig.
Så nu har jag (till slut) bestämt mig för att göra mig av med allt analogt jag har samlat på mig under åren. Om det sen går att få något så när betalt...det får vi se.

"Ingen verklighet kan någonsin delas med andra" -Alberto Giacometti

torsdag 10 januari 2008

Roligt nästan jämt...


På fotosidan (och även på andra community's och bloggar) pågår en ständig debatt i olika fraktioner om vad som är det "rätta" sättet att fotografera och skapa bilder. Jag har hållit mig utanför den debatten eftersom jag hela tiden hoppar mellan olika tekniker, färger och former och jag har därför svårt att passa in i någon speciell grupp.
Ena dagen gör jag "äkta" fotografier enligt dogma principen, nästa dag kanske en manupilation/fotoillustrations bild och tredje dagen en bild som mera påminner om grafik. I många fall har jag en klar idé när jag börjar men ibland har jag ingen aning om hur slutresultatet skall bli när jag sätter igång, och ännu mera nu kanske sen jag avslutat mitt yrkesliv och därmed inte har några kunder/uppdragsgivare att ta hänsyn till.
Roligt har jag i alla fall...Bilden är en digital "fusk" image transfer.

Det ska va' gôtt å leva, annars kan det kvitta
Fint å leva, annars kan det kvitta...
/Claes Eriksson

tisdag 8 januari 2008

Hovs hallar än en gång...

Två gånger när jag har varit nere och besökt min vän Christer i Skåne har vi besökt Hovs hallar. Första gången vi var där gick vi inte ner till själva stranden, stigen ner är ganska brant och jag har lite problem med balansen efter en liten olyckshändelse i fjällvärlden för ett antal år sedan och just den här dagen var det dessutom lite fuktigt efter ett regn.
Andra gången vi var där tog jag mig ner genom att jag använde mitt stativ som stödkäpp, men det tog sin tid eftersom jag hela tiden mycket noga måste se vad jag satte ner fötterna.





Översta bilden direkt ur kameran. Bild 2 "fusk" HDR. Bild 3 lite softad cross-processing och sist en med lite mera "Bergman" ljus.

Ni som kan er Ingmar Bergman vet att det var här som han spelade in den berömda scenen i Det Sjunde Inseglet där riddaren spelar shack med döden. Scenen i filmen skall föreställa en gryning men är faktiskt inspelad frammåt kvällen just innan solen gick ner. Man kan fundera över hur dom kunde få ner inspelningsutrustningen, det var ju ganska stora och klumpiga saker på den där tiden, dessutom är det några hästar med i scenen. Jag misstänker att dom måste ha tagit sig dit med båt.


Ingmar Bergman instruerar liemannen (Bengt Ekerot) i " Sjunde Inseglet " från 1957. Foto: Louis Huch © AB Svensk Filmindustri



Allt om Ingmar Bergmans filmer hittar du här!

"Jag har nått den period i livet då man vaknar varje morgon och räknar krämporna. Om de inte är fler än sju - då stiger jag tacksamt upp till en ny dag" - Ingmar Bergman

måndag 7 januari 2008

BULB Magazine...

För ett tag sedan skrev jag om att jag fått en inbjudan från några fotografer i Sagreb som höll på med ett nytt E-zine magasin om foto.
Nu har den första utgåvan kommit, och vad jag förstår så planerar dom att ge ut ett nummer i månaden.






Gå gärna dit och titta: BULB Magazine



TIPS! Mycket bra Photshop tutorial om att arbeta med kurvor

Några av de mest givande fotoutställningarna jag sett under 2007:
Andres Serranos i Lund
Anna Clarén i Stockholm
Richard Avedon på Lousiana i Danmark
Sally Mann i Stockholm
Elisabeth Olsson Wallin i Stockholm
Cindy Sherman på Lousiana i Danmark
Arno Rafael Minkkinen i Malmö

“Look, I'm not an intellectual - I just take pictures.” - Helmut Newton

söndag 6 januari 2008

För fyrtio år sedan...

Om cirka två veckor startar min 66:e säsong på den här planeten, och jag avslutade för ca ett år sen mitt nästan 50-åriga liv på arbetsmarknaden. Jag trivs utmärkt med att vara pensionär, och därmed få styra och ställa som jag vill, göra vad jag vill, tycka vad jag vill. Arbetar fortfarande heltid men då med mina egna bilder/projekt och lever efter..."One image a day keep the doctors away".



Många människor har jag mött på min resa bla ovanstående två förtjusande flickor/damer. Båda mycket stora personligheter och med stor integritet. Bilderna är från 1968 då man fortfarande var ung och befann sig i ett slags förhöjt känslomässigt tillstånd där allt var nytt och möjligt och man ännu var övertygad om att man skulle bryta sig ur mönstret och inte bli som sina föräldrar.


Studiobild 1968.



Modebild för Expressen 1968.



Carlzon himself 1968.



Ett av mina verktyg som jag jobbade med 1968, och som jag fortfarande har stående i kameraskåpet.

"Stoppa matchen, stoppa mässan, stoppa pipan!" -Sture Johannesson 1968