söndag 7 oktober 2007

Kortrapport från Brödåkra 5



Dagarna flyr förbi snabbt nu....

Fredagen tillbringade jag i Helsingborg, gled runt i stan hela dagen. Smet in i Dunkers bibliotek och satt där och läste
ett bra tag bla bildtidningen Eyemazing som jag verkligen kan rekommendera. Satt också en bra stund på en bänk vid Kullagatans början
och kollade på shopping folket och stans brats som var ute och visade upp sig inför helgen. Dan avslutades på Hamnkrogen med ett par pilsner.
Christer hämtade upp mig vid halvsjutiden för vidare transport till Brödåkra där det senare blev ett par pilsner till plus några whiskey...la mig i bingen vid halvett tiden och somnade som en stock.

Länkar: Dunkers Kulturhus
Eyemazing

Bilden: Magnus Stenbock på Stortorget i Helsingborg plus "ölbåten" till Helsingör.
Statyn av Magnus Stenbock restes på Stortorget i Helsingborg 1901,
vilket är en av få ryttarstatyer i Sverige av en icke kunglig person.

Magnus Stenbock, greve, militär,1663-1717.
Stenbock var svensk generalguvernör över Skåne, och tvingades vid danskarnas infall i Skåne år 1709 tillsammans med den svenska armén, fly till Sverige. Från sitt läger i Växjö bröt han 1710 in i Skåne och slog den danska armén vid Helsingborg. Enligt en gammal propagandamyt, bestod Stenbocks armé till stor del av skåningar, "Måns Bock och hans skånska getapågar". Sanningen är istället den att Stenbocks armé till ytterst liten del utgjordes av skåningar. Antalet skåningar på den danska sidan var betydligt fler.

På senare år har det varit livlig debatt i stan om det rimliga i att ha en staty på framträdande plats av en svensk fältherre, som hatade skåningarna och helst ville jämna Helsingborg med marken som danskt motståndsnäste.

Kreativitet handlar om att hitta på, exprimentera, växa, ta risker, bryta mot regler, göra misstag...och ha kul!

Inga kommentarer: