söndag 30 september 2007

Lousiana i sikte...




Vi kom iväg till Danmark och Louisina igår trots den sena fredagskvällen med Idol-final och allt annat skoj.Vädret var inte så kul regn och blåst. vi hade tänkt att ta lite bilder också på resan ner till Humlebäck men på grund av vädret det blev i istället raka spåret.

Avedon utställningen var så bra som jag hade förväntat mig, igänkänning av många bilder naturligtvis som man sett i tryck genom åren men också en hel del nya. Fint var att se alla originalkopiorna på hans modebilder från 60-talet med anvisningar och noteringar inför publiceringen.

Starkt och maffigt var också att få se bilderna från hans tidigare bok "In the American West" på farmers and red-necks.Kopiorna var lite över life-size vilket gjorde att man kände sig kraftigt
"betraktad" av modellerna med sina intensiva/levande och frågande ögon.
Fotografen har betraktat modellen som nu betraktar oss.

"There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. Non of them is the truth".
Richard Avedon

Ni som kan er Avedon vet ju att man får se snygga svart/vita kopior i storformat så det resten är ju inte så mycket mer att orda om
...så försök och ta er till Lousiana och ni kommer inte att bli besvikna, och köp utställningskatalogen ett praktverk med bilder från utställningen i fantastiskt fint fler duplextryck (395Dkr).


Den tysk/brittiske konstnären Lucien Freud utställning var också stark med sin stora porträtt i kraftiga grova penseldrag.
Men han visade också en hel del torrnålsetsningar som var minst lika starka, Chris tyckte dom var bättre än färgporträtten som han tyckte mest var färgkludd, och i vissa fall kan jag hålla med. Man fick också se en hel del bilder från hans ateljé och hur han arbetade med sina modeller...ändå var utställningen en liten besvikelse.

Men det kan inte naturligtvis inte vara lätt att tävla mot Avedon.

Jag han inte ta så många bilder, blev omg tillsagd av en vakt.
Första bilden från överesan till Helsingör...nummer två där mor och dotter diskuterar en av Avedons mest berömda modebilder...och nummer tre Avedons Beatles porträtt från 1967 plus Janis Joplin från 1969.

Resan fortsätter...

1 kommentar:

Anonym sa...

lart mycket